Natuurhuisje

Een natuurhuisje in het hart van de natuur biedt een welkome ontsnapping uit het drukke, alledaagse leven, waar je volledig tot rust kunt komen temidden van de serene schoonheid van de natuur. Het is een plek waar vrienden samenkomen om het leven te vieren en waar (klein)kinderen de pracht van de Europese natuur ontdekken. Het vormt het perfecte vertrekpunt voor avontuurlijke verkenningen door glooiende heuvels, uitgestrekte weilanden of majestueuze berglandschappen.

Of je nu wilt vissen, mountainbiken, wandelen of gewoon wilt ontspannen met een goed boek op een regenachtige dag, in een natuurhuisje vind je de ideale setting. Van charmante hutten tot luxe villa’s, natuurhuisjes zijn er in alle vormen en maten. Ze trotseren de elementen en liggen soms verscholen in afgelegen gebieden, maar bieden altijd een warme en gastvrije toevluchtsoord voor vakantiegangers zoals jij. Een verblijf in een natuurhuisje is meer dan alleen een plek om te overnachten tijdens je reis; het is een levensstijl, een manier van vakantie vieren die je in harmonie brengt met de natuurlijke wereld om je heen.

Verbind je opnieuw met de natuur in een gezellig natuurhuisje, ideaal voor romantische uitjes, gezinsavonturen, en rustige retraites.

Een oase van rust te midden van moeder natuur

Wacht niet langer en ontdek de magie van een natuurhuisje. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje voor twee, een gezinsvakantie vol avontuur, of een retraite om te herbronnen en op te laden. Een verblijf in een natuurhuisje is meer dan alleen een plek om te slapen; het is een levensstijl. Hier kun je de dagelijkse sleur doorbreken en jezelf onderdompelen in buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, vissen, of gewoon genieten van rustige momenten met een boek bij de open haard. Elk huisje biedt een unieke gelegenheid om te vertragen en het ritme van de natuur te omarmen. Bij Heerlijkhuisjehuren vind je gegarandeerd de perfecte accommodatie voor jouw behoeften.

Bekijk hier het complete aanbod Natuurhuisjes.

De toewijding van Natuurhuisje aan lokale natuurprojecten

Bij Natuurhuisje staat het beschermen van de lokale biodiversiteit centraal. Daarom dragen ze maar liefst 3,5% van de totale omzet af aan lokale natuurprojecten, omdat ze geloven dat het essentieel is om samen te werken aan het behoud van onze natuurlijke schatten. Deze projecten worden uitgevoerd in samenwerking met gerenommeerde partners zoals The Pollinators, StraatBoer, Hoopheggen en VZW Durme, met als doel om de natuur te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.

Hieronder vind je een selectie van de lokale natuurprojecten van Natuurhuisje! Of het nu gaat om toekomstige initiatieven die binnenkort van start gaan of projecten die Natuurhuisje al heeft voltooid, je zult zien hoeveel impact we samen kunnen hebben op de biodiversiteit en het milieu.

Bosherstel

Of het nu gaat om het aanleggen van voedselbossen, het verbeteren van leefgebieden voor specifieke diersoorten of het verjongen van bosgebieden om de biodiversiteit en klimaatadaptatie te bevorderen, elk natuurproject is uniek en draagt bij aan het herstel van onze kostbare ecosystemen. Op deze manier kunnen we op diverse manieren een positieve impact hebben op de natuur in onze directe omgeving.

De projecten sluiten aan bij missie om de natuur te beschermen en te koesteren voor de komende generaties. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en een duurzame toekomst creëren voor mens en natuur.

natuurprojecten-natuurhuisje

1 Miljoen bomen geplant

Natuurhuisje heeft een mijlpaal bereikt: 1 miljoen bomen geplant! Trots op dit resultaat dankzij gasten, verhuurders en partners als Eden Reforestation Projects, Trees for the Future en Vogelbescherming Nederland. Dit draagt bij aan natuurbehoud, CO2-compensatie en lokale economieën in Madagascar, Tanzania en Burkina Faso.

Hoewel het doel is bereikt, blijft Natuurhuisje zich inzetten voor natuurbehoud. Nieuwe uitdagingen en doelen worden gecreëerd, inclusief initiatieven dicht bij huis. Blijf op de hoogte van hun inspanningen terwijl ze doorgaan met het planten van bomen voor elke geboekte nacht!

Renovatie wildobservatieplaats de Ringakker

Op de eeuwenoude grond van de veelzijdige Veluwe vind je een oase van rust, ruimte en duisternis. In deze uitgestrekte bossen leven majestueuze edelherten, imposante wilde zwijnen, sierlijke reeën en een scala aan kleinere zoogdieren zoals dassen en vossen.

Bij de wildobservatieplaats genaamd de Ringakker, gelegen in het hart van het Spelderholt, heb je de kans om deze prachtige dieren te aanschouwen. Het wildkijkscherm staat aan de rand van een gebied dat niet toegankelijk is voor het publiek. Door de serene rust die hier heerst, laten de dieren zich soms overdag, maar vooral tijdens de schemering, zien. Hier komen ze grazen en drinken, waardoor je een uniek inkijkje krijgt in hun natuurlijke habitat.

De wildobservatieplaats, gebouwd in mei 2013, was toe aan renovatie. De houten constructie is vervangen en om de toegang naar het scherm te verbeteren, is het scherm aan beide zijden verlengd. Zo kunnen we deze bijzondere plek ook in de toekomst behouden voor de bezoekers van de Veluwe.

In een groot deel van het bos Ulvenhout-Chaam werden vroeger bomen van dezelfde boomsoort tegelijk geplant. Volgens Olaf, boswachter bij Staatsbosbeheer, was dit destijds een efficiënte werkwijze om het gebied te verjongen. De bomen werden gekapt, het hout werd gebruikt, en vervolgens werd de grond geëgaliseerd en opnieuw beplant. Echter, met de kennis van nu, begrijpen we dat dit niet de meest duurzame aanpak is voor het bos-ecosysteem, omdat dit proces het hele ecosysteem in één keer reset.

Tegenwoordig wordt het bos op een andere manier beheerd, met meer aandacht voor individuele bomen. Door een kleinschalige aanpak blijft het unieke bosklimaat behouden en gaan er geen belangrijke voedingsstoffen verloren in de bodem.

Een belangrijke strategie om het bos te verbeteren is het planten van bomen van verschillende soorten. Hierdoor wordt het bos weer gezonder, biodiverser en gevarieerder, wat ten goede komt aan het algehele ecosysteem.

Adder in nood

In de vallei van de Visbeek in de Antwerpse Kempen zijn natuurpercelen heringericht, voorheen saaie landbouwgraslanden zonder water. Nu zijn historische vennen hersteld, cruciaal voor de adderpopulatie.

De creatie van vennen zal het aantal amfibieën laten toenemen, wat belangrijk is voor adders. De Visbeekvallei was tien jaar geleden arm aan heide en vennen, waardoor adders dreigden uit te sterven. Oevers van de vennen ontwikkelen zich tot heide, waar adders zich graag verstoppen.

Het gebied omvat een gevarieerd complex van landbouwgronden, heiderestanten, naald- en loofbossen en moerassen. De adder, een zeldzame soort, wordt gesteund door donaties aan Natuurpunt voor herstelmaatregelen.

Om de adder veilig te laten oversteken, worden reptielentunnels aangelegd en wordt de omgeving ingericht met geleidingsstructuren en rustplaatsen. Een raster wordt geplaatst om de toegang tot het terrein af te sluiten en enkele heidegebieden worden hersteld.

Speelnatuur Maarhuizen

In Noord-Groningen ligt de eeuwenoude wierde Maarhuizen, met de monumentale boerderij Enne Jans Heerd. Voorheen een agrarisch bedrijf, nu een cultureel en natuurlijk podium. Het terrein rond de boerderij is getransformeerd tot een publieke ruimte met wandelroutes, een aanlegsteiger voor boten en kano’s, een boomgaard en een plasdrasgebied voor vogels. Ook is er speelnatuur gemaakt van lokale materialen, zoals wilgentenen en omgevallen bomen, met geheime paadjes, hutten, een waterpomp en zandbouwplekken.

Waterkwaliteit van de Grevelingen: Aanleg van Onderwaterriffen voor Biodiversiteit

Al jaren wordt er gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Grevelingen door beperkt getij terug te brengen. Dit project richt zich op het versterken van het ecosysteem en de functie van de Grevelingen als broedkamer voor vogels en vissen in de Delta en binnen West Europa.

Onderwaterriffen, zoals mossel- en oesterbanken, zijn belangrijke hotspots van natuur in grote open wateren. Ze bieden een veilige haven voor diverse organismen, zoals vissen, zakpijpen en schelpdieren, en dienen als leefgebied voor soorten die van deze dieren afhankelijk zijn, zoals vogels. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de bescherming van landnatuur door erosie te verminderen. De aanleg van onderwaterriffen kan de biodiversiteit en biomassa in de Grevelingen verhogen en biedt prachtige locaties voor duikers en snorkelaars.

In het westelijk deel van de Grevelingen, bij het Zeehondenplaatje, wordt in samenwerking met Staatsbosbeheer een onderwaternatuurhuisje in de vorm van een natuurlijk rif aangelegd. Oude bomen worden neergelegd, verankerd en voorzien van holtes als leefgebied en schuilplaats voor kreeften, vissen en zeeslakken. Daarnaast wordt een kunstmatig rif van biologisch afbreekbare structuur geplaatst waar schelpdieren zich kunnen vestigen.

De aanleg van het onderwaterrif heeft als doel:

 1. Het bevorderen van biodiversiteit door het creëren van een nieuw biotoop.
 2. Het terugdringen van erosie, een bedreiging voor de biodiversiteit in de Zuidwestelijke Delta.
 3. Het bieden van een natuurlijke luwte om de biodiversiteit te vergroten voor onder andere platte oesters, vissen, kreeften, garnalen, zakpijpen, anemonen en vogels

Aanleg 50 voedselbossen

De biodiversiteit staat enorm onder druk. We hebben last van een uitgeputte bodem en de bestuivers kunnen moeilijk aan genoeg eten komen. Ook is het voedsel wat beschikbaar is erg eenzijdig en daar houden ze niet zo van. Daarom wil Natuurhuisje zich inzetten om de biodiversiteit in Nederland en België te verbeteren. Zo zorgen we er samen voor dat de voedselproductie, de mens en de natuur beter in balans zijn.

Belang van voedselbossen
Voedselbossen zorgen voor een verrijking van het bodemleven, trekken insecten aan en helpen in klimaatadaptatie. Een voedselbos is daarnaast een rustplaats voor dieren omdat er hoge beplanting is (beschutting, nestel- en broed gelegenheden) en relatief weinig menselijke activiteit in vergelijking met conventionele voedselproductie. Voedselbossen worden beheerd door natuurliefhebbers en er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Het land wordt rijker. De bodem vruchtbaarder. Soortenrijkdom neemt toe. De bomen groeien hoger. De vogels komen nestelen. Kortom; alles en iedereen profiteert van een voedselbos.

Bosherstel

Wat gaan de partners van Natuurhuisje doen met dit bedrag doen?
Dit project is in samenwerking met The Pollinators en onderdeel van de Treevember campagne. De €30.000,- gaat gebruikt worden om planten en bomen te planten op 50 verschillende plekken in Nederland en België. Voor elk voedselbos hebben wij €500,- beschikbaar gesteld, zodat er een start gemaakt kan worden met het planten. De rest van het nodige bedrag wordt door The Pollinators zelf opgehaald door middel van crowdfunding. Het overige bedrag gaat naar The Pollinators zelf voor het organiseren en het begeleiden van het planten van de voedselbossen.

Voer de bij

Bestuivers, zoals bijen en vlinders, ondervinden moeilijkheden door verstedelijking, wat resulteert in een afname van beschikbaar stuifmeel en een eenzijdig voedselaanbod. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de natuur als onze gezondheid, aangezien bestuivers essentieel zijn voor gezonde ecosystemen en een cruciale rol spelen in onze voedselketen. Meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en insecten.

In 2016 besloot The Pollinators dat het tijd was om deze bestuivers een helpende hand te bieden. Deze beweging zet zich in voor het welzijn van bestuivende soorten en het vergroten van de biodiversiteit. Let’s Pollinate the Planet!

Bestuivers

Tijdens de eerste lentezon ontwaken de bestuivers uit hun winterslaap, hongerig op zoek naar voedsel. Vroege bloeiers zoals krokus, wilgenkatjes, paardenbloemen en duizendblad zijn van essentieel belang in deze periode. Elk voorjaar openen The Pollinators hun voedselbanken voor bijen. Iedereen kan een voedselbank worden door gratis zakjes bloemzaad uit te delen aan mede-natuurliefhebbers. Door gezamenlijk zoveel mogelijk bloemzaadjes te zaaien, vergroten we het voedselaanbod voor bestuivers, waardoor ze beter kunnen overleven. Dit jaar hebben zo’n 3000 voedselbanken zich in Nederland en België aangemeld, wat een toename van 50% is ten opzichte van vorig jaar. Een positieve ontwikkeling!

Groene Steden: Een nieuw leven voor versteende voortuinen

Valt het jou ook op dat veel voortuinen in steden versteend zijn? Ongeveer 70% van de stad bestaat uit bebouwing en bestrating, maar wij willen daar verandering in brengen! Het vergroenen van steden heeft namelijk talloze voordelen voor mens en milieu. Het vermindert wateroverlast, zorgt voor verkoeling in de zomer en bevordert de lokale biodiversiteit. Vogels, bijen en andere insecten zullen zich hier helemaal thuis voelen.

Helaas worden veel planten weggegooid tijdens tuinonderhoud, bij zowel particulieren als bedrijven. Stichting Straatboer geeft deze planten een tweede leven door versteende tuinen te vergroenen, vooral bij sociale huurwoningen. Dit doen ze samen met de bewoners, om betrokkenheid te creëren en te laten zien hoe gemakkelijk en goedkoop vergroening kan zijn.

Het doel van Straatboer is om de liefde voor de natuur voor iedereen toegankelijk te maken door groen dichterbij te brengen. In samenwerking met woningcorporaties en gemeenten vergroenen ze nu voornamelijk in Zwolle, maar hun droom is om dit in meer steden te realiseren. Elke verwijderde tegel brengt ons een stap dichter bij een groen én leefbaar Nederland.

Met de bijdrage van Natuurhuisje zal Straatboer meer biodiversiteit realiseren op versteende gebieden in de stad en bewustwording creëren. Natuurhuisje vergroent meer dan 100 versteende voortuinen, vooral bij sociale huurders die willen vergroenen maar niet weten hoe. Natuurhuisje laat er geen gras over groeien maar bloemen!

Boost voor biodiversiteit: herstel van heggen

Wist je dat Nederland ooit 225.000 kilometer heg had, bijna zes keer een rondje om de aarde? Maar door prikkeldraad en kavelruil is dit aantal drastisch gedaald naar slechts 11.250 kilometer, een afname van 95%. Heggen zijn echter cruciaal voor lokale biodiversiteit.

Waarom zijn heggen zo belangrijk? Heggen zijn bruisend van het leven en vormen een snelweg voor planten en dieren. Ze bevorderen direct de biodiversiteit met kruiden, mossen, insecten, vogels en andere dieren.

Wat gaat Natuurhuisje doen?

 1. Planten
  Dit jaar plant Natuurhuisje bijna 6 kilometer gemengde heggen, met minimaal 5 plantensoorten per heg. Deze heggen komen in Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Sommige functioneren als voederheggen, wat extra impact heeft op biodiversiteit en veekering.
 2. Meten
  Ecologen monitoren wekelijks 8 heggen om het effect op biodiversiteit te meten. Alle gegevens worden vastgelegd op waarneming.nl
 3. Heggenrankbij terugbrengen
  Natuurhuisje wilt de heggenrankbij terugbrengen in het gebied tussen Deventer en Zwolle door 300 heggenranken aan te planten. Deze bij is afhankelijk van de heggenrank voor stuifmeel.

Agroforestry voor biodiversiteit en duurzame landbouw

De klimaatcrisis versnelt wereldwijd het uitsterven van dier- en plantensoorten, en bedreigt daarmee onze leefbaarheid. Ons huidige intensieve voedsel- en landbouwsysteem put de aarde uit en heeft geleid tot een dramatische afname van essentiële insectenpopulaties. Gelukkig biedt agroforestry kansen voor voedselproductie in harmonie met de natuur. Dit project stimuleert agrariërs om agroforestry te omarmen, waarbij bomen en struiken geïntegreerd worden op het boerenbedrijf. Hierdoor wordt biodiversiteit hersteld en draagt het bij aan een duurzamere landbouw.

De Natuur en Milieufederaties zullen dit jaar 15 proefpercelen agroforestry aanleggen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, waarbij Natuurhuisje 3 percelen financiert. Boeren kunnen hier experimenteren met verschillende agroforestry varianten, van vrijstaande bomen tot voedselbossen. Een proefperceel beslaat gemiddeld 1 hectare en biedt ruimte voor 500 bomen en struiken, met bloemen en kruidenranden ter aanvulling. Dit project ondersteunt boeren om op korte termijn aan de slag te gaan met agroforestry en biedt perspectief voor duurzame landbouw.

Door de groeiende interesse onder agrariërs willen de Natuur en Milieufederaties in de toekomst nog meer proefpercelen aanleggen door heel Nederland, om zo de toepassing van agroforestry te vergroten en impact te realiseren.

Vzw Durme: Natuurbescherming in Oost-Vlaanderen

Vzw Durme zet zich al 50 jaar in voor natuurbehoud in de regio Moervaart-, Durme- en Scheldevallei en het Donkmeer. Ze beheren 13 reservaten verspreid over 600 hectare. Als belangrijke speler in de natuurbescherming werken ze aan een blauwgroen netwerk in diverse natuurgebieden.

Deze gebieden staan bekend om hun waterpartijen, valleigraslanden en broekbossen, die een thuis bieden aan diverse flora en fauna, waaronder otters, bevers, en een scala aan vogels en libellen. Echter, bedreigingen zoals habitatverlies en verlanding van sloten brengen hun voortbestaan in gevaar.

Daarom werkt Vzw Durme aan het herstellen van waterrijke gebieden, zoals de Lokerse Moervaartmeersen. In samenwerking zorgen ze ervoor dat verlande sloten weer toegankelijk worden voor libellen en waterjuffers. Met het verzamelde geld zijn al belangrijke stappen gezet, waaronder het ruimen van sloten en het aanleggen van dijkjes om de instroom van voedselrijk water te vermijden.

Met bewustwording en inspanningen voor habitatbescherming draagt Natuurhuisje bij aan het behoud van deze kleurrijke wezens voor toekomstige generaties.

Natuurhuisje: Waar jouw vakantie droom en de natuur samenkomen!

Boek vandaag nog jouw Natuurhuisje en laat je betoveren door een onvergetelijke vakantie-ervaring, waar de natuurlijke omgeving jouw gastvrije metgezel is.

Natuurhuisje

Meer informatie kunt u ook vinden op: Natuurhuisje.nl

Bericht delen?